Norāde uz produkta  - bez pievienota cukura.

Norāde uz produkta - bez pievienota cukura.

Ko nozīmē norāde BEZ PIEVIENOTA CUKURA, un vai produkti ar šādu norādi ir diētiski vai veselīgāki?

Meklējam atbildes kopā ar sertificētu uztura speciālisti Diānu Ņešatajevu.

 

Ko nosaka regulējums jeb kā būtu jābūt?

Norādi, ka pārtikas produktam nav pievienots cukurs, un jebkuru norādi, ko patērētājs tā varētu saprast, drīkst izmantot tikai tad, ja produkts nesatur pievienotus mono- vai disaharīdus, vai arī citus pārtikas produktus, kuru izmanto to saldinātājīpašību dēļ. Ja cukurs produktā ir sastopams tā dabisko īpašību dēļ, uz etiķetes būtu jābūt šādai norādei: "SATUR DABĪGU CUKURU". (ES Uzturvērtības un veselīguma norāžu uz pārtikas produktiem reģistrs)

 

Cukura daudzums produktos BEZ PIEVIENOTA CUKURA.

Vai produktos bez pievienota cukura nav cukura? Ir! Tajos var būt pat ļoti liels daudzums cukura, un tas būs tikai tādēļ, ka tas dabīgi ir kādā no sastāvdaļām. Abi šie produkti ir ar norādi, bet vienā ir 40,7 grami cukura, savukārt otrā tikai 3 grami.

 

Vai produkts BEZ PIEVIENOTA CUKURA ir diētisks un var palīdzēt samazināt svaru?

Nē, jebkurā gadījumā nozīme būs tam, cik daudz cukura ir norādīts pie uzturvērtības.

Organismam nav svarīgi, vai cukurs nāk no datelēm vai no parasta baltā cukura.

Ja patērēts tiek mazāk kaloriju nekā uzņemts, cukurs, kas netiek izmantots, saglabājas mūsu ķermeņa taukos. 

 

Vai produkts BEZ PIEVIENOTA CUKURA ir veselīgāks par citiem?

Našķis ar šo norādi noteikti būs Tavam ķermenim labāks nekā našķis bez jebkādas norādes uz cukuru, jo tas var saturēt arī vērtīgās vielas, kas atrodas produkta saldajā sastāvdaļā, piemēram, dateles, rozīnes, augļi dos Tev arī minerālvielas un vitamīnus. Tīrs cukurs nesatur vitamīnus un minerālvielas, tikai glikozi.

Atceries, ka cukura daudzums diennaktī, ko nedrīkst pārsniegt, pieaugušajam ir 25 grami (~5 tējkarotes), bērnam 15 grami (~3 tējkarotes). Cukurs dabīgi ir sastopams gandrīz visos pārtikas produktos, šo normu mēs sasniedzam no ikdienas uztura arī bez saldumiem. Papildus cukurs nav jāuzņem ne pieaugušajiem, ne bērniem.

 

Vai šie produkti ir piemēroti cilvēkiem ar cukura diabētu?

Norāde nenozīmē, ka produkts ir piemērots cilvēkiem, kas slimo ar  cukura diabētu. Diabēta slimnieks var izvēlēties šādu produktu, bet drīzāk būtu jāizvēlas produkts ar norādi BEZ CUKURA vai MAZ CUKURA un jebkurā gadījumā arī jāizvērtē ogļhidrātu, cukura daudzums un sastāvs.

 

Secinājums

Produkti ar norādi BEZ PIEVIENOTA CUKURA tāpat var saturēt cukuru, un tas nenozīmē, ka tie ir diētiski vai piemēroti cilvēkiem ar cukura diabētu.

Galvenais, pēc kā izvēlēties produktus, ir to uzturvērtība un sastāvs. Izvēloties saldumus bez pievienota cukura pie ANATA.LV, Tu iegūsi ne tikai garšas baudījumu, bet arī parūpēsies par sava ķermeņa veselību, kopā ar našķi uzņemot nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas.

ANATA.LV piedāvā tikai tādus produktus, kuros cukurs uz 100 g nepārsniedz 20 g, un visus produktus degustējam, lai būtu droši, ka tie ir patiešām garšīgi.

 

Atgriezties pie rakstiem

Atstāt komentāru

Lūdzu, ņem vērā, ka komentārs tiks apstiprināts pirms publicēšanas.